Bilagssager

De af os, som ikke er purunge længere husker formentlig tv programmet ’Her er dit liv’, som hele familien Danmark samledes sig omkring, dengang der kun var en kanal at vælge imellem. Dengang var vi venlige og det var kun de søde og sjove ting, der blev udstillet på skærmen.

Tænk nu hvis det virkelig havde været den rå udgave. Sådan en som vores kære eksstatsminister gennemlever på det grusomste lige nu. Gamle bilag der ikke var tiltænkt offentlighedens nådesløse blik har fundet frem til lyset – og hele det politiske skafot skælver.

Forfatteren, Sommerset Maugham, havde blik for styrken i gamle bilagssager. Han skrev det nogenlunde sådan: ’Hvis mennesker kendte til alt, hvad jeg har tænkt, sagt eller gjort, ville de kalde mig for et lastens monster.’

Vi ved det jo godt – os mennesker – at vi alle slæber rundt med en række uheldige bilagssager i livsbagagen. De har muligvis ikke set dagens lys – men de er der. Vi bryder os ikke om dem, men har fundet en passende strategi til at fortrænge dem; vi svælger i andres bilagssager og forarges eftertrykkeligt.

Da Bill Clinton blev spurgte hvorfor han indledte en affære med den purunge praktikant, Monica Lewinsky, var svaret ganske enkelt; ’fordi jeg kunne’. Meget af det vi ikke har gjort, gjorde vi ikke fordi vi ikke ville – men fordi vi ikke kunne. Derfor rejste vi ikke på første klasse og derfor lod vi ikke andre betale for vores fine tøj. Vi er altså dobbelt belastede. Både af det vi har gjort, tænkt og sagt og det vi ville have gjort, hvis vi havde haft muligheden.

Paulus, det nye testamentes store brevforfatter, konstaterer det åbenlyse, som vi har så svært ved at erkende, ’alle har syndet og mangler herligheden fra Gud’. Med andre ord: Vi er i samme båd!

Vi er i samme båd!

Hvad stiller vi så op med de gamle bilagssager? Jesus viser os en vej, som ikke er let, men virkningsfuld. Vi rydder op, hvor vi kan. Vi er ærlige og åbne omkring vores liv. Vi vælger en anden livkurs, hvor vi kan. Og vi beder om tilgivelse hos Gud, os selv og andre.
Hvornår er vi frie? Det er svært at svare fuldstændigt på, men en del af svaret er følgende: Vi bliver ikke frie, så længe vi er hæmmet af gamle bilagssager. De skal ud i lyset og ryddes af vejen.