Hvad nu hvis….?

En luft tung af hede og tre hundrede hjerner og hjerter i højt beredskab virkede stadig mere klaustrofobisk. Jeg spejdede længselsfuldt mod de åbne døre bag hvilke, jeg kunne skimte en forjættende blå sommerhimmel. Jeg havde lyst til at flygte.

Ikke kun fra heden, men også det irriterende spørgsmål, som oplægsholderen havde valgt at pine os med: ”Hvad nu hvis I kunne bevæge jer tre år frem og skulle beskrive, hvordan I havde levet de sidste tre år  – hvad ville I ønske, I kunne skrive?”

Let at spørge om – svært at svare på’, tænkte jeg, mens jeg i mit stille sind undrede mig over, at jeg ligefrem havde taget fri og betalt for at udsætte mig selv for den slags pinsler.

Hvad ville du svare?

Efter at have brugt passende mængder af energi og tid på at ærgre mig over underviseren, varmen, mine svedende medkursister og livet i al almindelighed, gik jeg i gang med mine egne overvejelser. Svaret blev egentlig mindre specifikt end jeg havde ventet. Det handlede ikke om jordomrejser, Nomabesøg, eller pligtsvar, som at bruge mere tid sammen med mine nærmeste. Det var ganske enkelt et ønske om at kunne se tilbage og kunne sige at jeg turde mere, prøvede mere og satsede mere. Mere end hvad ? Mere end strengt taget nødvendigt.

Sommerudfordringer

Det er da værd at tænke over – er det ikke?

Man kunne jo også spørge anderledes; hvis jeg havde stillet mig selv det spørgsmål for tre år siden – havde de sidste tre år så set anderledes ud? For mange af os ville svaret have været et rungende ’ja’.

Der findes mange gode refleksionssteder. En film med et gennemtænkt manus, en bog med gode filosofiske betragtninger og åbninger for læserens egne konklusioner, en samtale med vennerne, hvor vi slipper facaderne og også taler om det, der gør ondt. Kirken er også sådan er sted. Her forkyndes en Gud, som var, er og kommer. Her er der et tidsperspektiv, hvor tiden ikke blot er noget, som går, men som må modtages og leves som en gave. Her fører alle tråde og meninger ned til menneskers rod  – dets grundlæggende dna; skabt af et fællesskab og til fællesskab. Skabt til at være et jeg, der er omkranset af et vi. Luften er fyldt med spørgsmål og svar og alt hvad der ligger derimellem. En afspejling af livet, sådan som det opleves af de fleste af os.

Så her er to sommerudfordringer til os alle; stil dig selv det svære spørgsmål, og overvej om du skulle kigge forbi en gudstjeneste i nærheden af hvor du bor eller holder ferie.