Gå til indhold
Hvad ser du?

Hvad ser du?

Jeg har lige mistet en af mine yndlingsillustrationer. Det var ellers sådan et fantastisk billede. En stor klodset struds, der stikker hovedet i jorden som reaktion på overhængende fare. Kan man finde et mere passende billede på vores tendens med at fortrænge virkeligheden?

Nå, men nu har jeg altså læst mig til, at det er en myte. Altså det med strudsen. Måske er vi nødt til at konkludere, at ingen anden skabning på denne jord, end lige os, kunne drømme om at stikke hovedet i jorden ved udsigten til fare.
Vi gør det til gengæld ganske godt. Vi ved godt, at vi er ved at gøre jorden ubeboelig. Om det er for vores tip-tip oldebørn, eller vi skal længere ud i kæden, er ganske vist usikkert, men retningen er klar. Vi ved godt, at vi overforbruger, overspiser, og overdriver både det ene og andet for at håndtere vores liv og et stadig stigende krav om lykke og øjeblikkelig tilfredsstillelse. Vi ved godt, at millioner af mennesker lever i ekstremt afsavn, mens vi kæmper desperat i fitnesscenteret for at holde konsekvenserne af vores usunde livsførelse på afstand. Vi ved det godt, men undlader at se det.
Et syn kan forandre vores liv – og andres. Bare tænk på Skipper Skræk; når han så den store bølle genere hans elskede, noget ranglede, men dog underskønne Olivia. Så forvandles den ellers sagtmodige tilbagelænede sømand til en ren action mand. Ganske vist med lidt hjælp fra spinaten – men alligevel.
Vores udfordring er muligvis, at vi har brug for at se mere end den truende virkelighed. Ser vi kun den, har vi tendens til at blive modløse og lettere deprimerede. For hvad i al verden skal vi stille op?
Vi har brug for at finde ´spinat-blikket´. Det syn som kan give os mod og energi til at handle på det, vi ser, når vi åbner for indsigten i vores egen virkelighed, og andres.
Den bibelske beretning anviser os sådan et syn. ´Se hen til ham, som har tålt sådan en modsigelse fra syndere, for at I ikke skal blive trætte og modløse i jeres sjæle´ – står der. Hvad ser vi, når vi begynder at fokusere på Jesus? Et menneske, som så virkeligheden i øjnene, som valgte at elske andre, selvom det kostede ham alt. Samtidig ser vi også et menneske, som vandt det hele – af samme årsag.

Jens W. Skov

jens@lyngbyfrikirke.dk
+45 23 25 40 77
Kgs. Lyngby
jensskov
LinkedIn
Twitter
Facebook
Google+
Læs mere

Jens er uddannet civilingeniør arbejder til daglig om selvstændig konsulent indenfor IT og AV. Hans store fritidsinteresse er musik, lyd og akustik og han har været involveret lovsang i mange forskellige sammenhænge. Jens er gift med Bente og far til Christian og Simon. Han er leder af foreningen Familier På Vej og brænder for at se ægteskaber og familier bliver styrket. Jens er en del af den daglige ledelse i Lyngby Frikirke og sidder i lederrådet for Københavns Frikirke