Gå til indhold

Yunnan, Kina

Bitten Høgh kom til Yunnanprovinsen i Kina i 1994. Her driver hun en konsulent- og udviklingsvirksomhed som bl.a. har til formål at hjælpe den lokale befolkning gennem forskellige projekter.

Virksomheden har i dag 2 store projekter:

Håndarbejdsprojektet

DSC01735

Over 200 kvinder er tilknyttet projektet. De fremstiller broderede håndarbejder og kommer alle fra fjerntliggende landsbyer i bjergrige landdistrikter i Yunnan. Kvinderne tilhører forskellige minoritetsgrupper og befolkningen er generelt meget fattige. Kvinderne er gode til at brodere og de farvestrålende håndarbejder afspejler en gammel tradition, hvor hver minoritetsgruppe broderer forskelligt.

IMG_2272

I sammenhæng med fremstilling af de broderede håndarbejder modtager kvinderne undervisning i: økonomi, hygiejne, basal skoleundervisning og forskellige syteknikker og maskinsyning til færdiggørelse af de broderede håndarbejder. Kvinderne inddrages i udvikling af nye produkter og i at udvikle deres lokalsamfund. Danyun FairTrade hjælper endvidere landsbyerne med social og økonomisk støtte i form af skolehjælp til børn, skolemad, bygning af skole, bygning af nye boliger i et område hvor befolkningen var fordrevet fra deres hidtidige boliger, hjælp til husdyrhold og andre tiltag, der kan støtte familierne så de kan skabe en minimal indkomst og få et bedre liv både økonomisk og socialt pga det overskud og den selvtillid arbejdet og ansvaret giver dem.

I et interview med en af kvinderne Li Lan Fen udtaler hun: ”Før kunne jeg ikke lide at kommunikere med andre. Det har ændret sig efter at jeg kom med i håndarbejdsteamet. Før følte jeg mig mindreværdig, men nu taler jeg, hvis jeg vil og synger, hvis jeg har lyst til at synge”. En anden kvinde Ma Shi Ying udtaler: ”Før jeg lavede håndarbejde var det svært for mig at holde tilværelsen ud. Nu er jeg ikke længere bange for vand- eller elektricitetsregninger.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg har også brugt nogle af pengene fra håndarbejdet til at købe grise for og ved at opdrætte grise har jeg kunnet tjene nok til at bygge et nyt hus.”

Teprojektet

Teprojektet ligger i Menglian distriktet, hvor 98% er bjerge og hvor størstedelen af befolkningen i landsbyerne tjener mindre end fattigdomsgrænsen på 1 dollar om dagen. Teprojektet gennemføres i samarbejde med virksomheden Xingijan med Mr. Xu som daglig leder. Mr. Xu er 5. generations teproducent og er en ung innovativ forretningsmand. I 2005 modtog Mr. Xu en pris som ”The national Top Ten Young Farmers”. Teen der produceres blev i 2012 godkendt som økologisk te og fair trade produkt. Tefarmerne modtager også forskellig undervisning. Der er især fokus på økologisk landbrug, familie og sociale relationer,  nutrision og hygieine.